Strona 1 z 1

Proszę poprrawić logowanie

PostNapisane: 2006-11-08, 11:53
przez ixtlilto
Witam,
od 3 dni nie działa funkcja "zaloguj mnie automatycznie przy następnej wizycie". I nawet nie musze zamykać przeglądarki... wystarczy że pójde na inna stronę, i potem wrócę - muszę ponownie się logować

PostNapisane: 2006-11-08, 12:15
przez badzio
moze to kwestia Twojej pzregladarki (cookie)? u mnie dziala (testowane na 3 komputerach, zarowno linux jak i windows)

PostNapisane: 2006-11-08, 14:58
przez Daniel Rurarz
ixtlilto napisał(a):Witam,
od 3 dni nie działa funkcja "zaloguj mnie automatycznie przy następnej wizycie". I nawet nie musze zamykać przeglądarki... wystarczy że pójde na inna stronę, i potem wrócę - muszę ponownie się logować


phpBB jest jednym wielkim wynalazkiem i wydaje mi się że autorzy dawno temu przestali je ogarniać, niemniej po sprawdzeniu na kilku różnych przeglądarkach nie stwierdziłem opisanego przez Ciebie problemu.

Masz niewątpliwie jakiś problem z cookies, to w nich jest przechowywana informacja o Twojej sesji (czyli o tym że właśnie jesteś zalogowana na stronie) co pozwala Ci klikać sobie po forum bez podawania za każdym razem loginu i hasła. Niektóre przeglądarki po przejściu na inną stronę kasują takie tymczasowe cookie odpowiedzialne za sesję, zresztą słusznie - w końcu opuściłaś naszą stronę, inne nie - na przykład Opera. Sama opcja "zaloguj mnie automatycznie" też korzysta z cookies, tylko takich dłużej ważnych i to fakt czasami nie wiedzieć czemu nie zadziała od razu, ale przy drugiej próbie już jest okej. Wszystko przed chwilą sprawdziłem na dość egzotycznych przeglądarkach linuxowych (no może z wyjątkiem tej najegzotyczniejszej i według niektórych jedynej słusznej ale niedostępnej na Linuxa, sprawdzę wieczorem w domu jak będę miał dostęp do Windows).

Zauważ też, że niektóre przeglądarki trzymają osobne cookies dla samorzad.p.lodz.pl i dla http://www.samorzad.p.lodz.pl. Jak się zalogujesz na http://www.samorzad.p.lodz.pl/forum a potem jakiś link skieruje Cię gdzieś na samorzad.p.lodz.pl/forum to tam nie będziesz już zalogowana.

PostNapisane: 2006-11-08, 19:00
przez ixtlilto
Nt cookies i przeglądarem wiem.
Zastanawiające jest tylko to, że wchodzę tak samo (przez tego samego linka), przeglądarki nie zmieniałam, a problem z logowaniem pojawił się teraz.

No nic. przeczyszczę ciasteczka i zaloguję się ponownie (mam nadzieję, że na stałe) ;)

PostNapisane: 2006-11-08, 19:48
przez stiven666
Ja też sprawdziłem i u mnie działa

Jak ostatnio miałem idenstyczny problem to pomogło ręczne wywalenie wszystkich kukizów

PostNapisane: 2006-11-08, 22:31
przez Daniel Rurarz
ixtlilto napisał(a):Nt cookies i przeglądarem wiem.
Zastanawiające jest tylko to, że wchodzę tak samo (przez tego samego linka), przeglądarki nie zmieniałam, a problem z logowaniem pojawił się teraz.

No nic. przeczyszczę ciasteczka i zaloguję się ponownie (mam nadzieję, że na stałe) ;)


Każdego to spotyka od czasu do czasu. Sam miewam ten problem na wielu forach opartych na phpBB, średnio raz na kilka miesięcy. Najlepszym rozwiązaniem jest tak jak sugeruje Stiven przeczyścić cookies (o ile przeglądarka to umożliwia to powinno pomóc przeczyszczenie cookies tylko z naszej domeny).

PostNapisane: 2006-11-08, 22:50
przez ixtlilto
Spoko. wywae wcszystkie - dysk się troszke przewietrzy ;)