UWAGA!

Forum zostało zamknięte w 2015 roku i znajdujące się tu informacje są nieaktualne. W zależności od sprawy potrzebne informacje znajdziesz na stronie SSPŁ:


Jeśli nie możesz znaleźć potrzebnej Ci informacji, zwróć się do odpowiedniej komisji SSPŁ lub napisz na adres prezydium@samorzad.p.lodz.pl.

Chemia fizyczna lab 23

Forum Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.

Chemia fizyczna lab 23

Postprzez karolka123 » 2014-11-29, 19:42

Cześć. Mam do obliczenia w tym zadaniu stężenia kwasu siarkowego i sacharozy:
50 ml H2SO4 1M i 50 ml sacharozy 25%.
Czy mógłby ktoś mi to obliczyć, bardzo mi zależy. Dzięki z góry za odpowiedź
karolka123
 
Posty: 3
Dołączył(a): 2014-11-29, 19:38

Samorząd Studencki PŁ

Samorząd Studencki PŁ
 

Re: Chemia fizyczna lab 23

Postprzez dreamGlRL » 2014-12-01, 20:16

Czy to są dwa roztwory, które należy rozpatrzeć oddzielnie, czy też jeden (100 ml mieszaniny H2SO4 i sacharozy)?
Czy należy obliczyć stężenia procentowe czy molowe?
dreamGlRL
 
Posty: 133
Dołączył(a): 2009-07-28, 14:07
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski | Łódź

Re: Chemia fizyczna lab 23

Postprzez karolka123 » 2014-12-04, 18:05

Dwa roztwory trzeba rozpatrzyć oddzielnie. Jak dostałam zwrot to było napisane C H2SO4 i C sach, a w jakich stężeniach to obliczyć nie było podane.
karolka123
 
Posty: 3
Dołączył(a): 2014-11-29, 19:38

Re: Chemia fizyczna lab 23

Postprzez dreamGlRL » 2014-12-06, 12:52

W takim przypadku pozostało jedynie przeliczenie stężenia molowego na procentowe w pierwszym przypadku oraz procentowego na molowe w drugim przypadku (wzór znajdziesz w podręczniku z liceum bądź w internecie). Ale czy o to chodziło prowadzącemu? Polecam wybrać się na konsultację i zapytać - ja nie znam tego doświadczenia, więc na podstawie przedstawionych informacji nie mogę bardziej pomóc.
dreamGlRL
 
Posty: 133
Dołączył(a): 2009-07-28, 14:07
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski | Łódź

Re: Chemia fizyczna lab 23

Postprzez karolka123 » 2014-12-07, 16:33

Dziękuje bardzo za chęci :)
karolka123
 
Posty: 3
Dołączył(a): 2014-11-29, 19:38


Powrót do Biotechnologii i Nauk o Żywności

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron