Forum zostało zamknięte w 2015 roku i znajdujące się tu informacje są nieaktualne. W zależności od sprawy potrzebne informacje znajdziesz na stronie SSPŁ:
Jeśli nie możesz znaleźć potrzebnej Ci informacji, zwróć się do odpowiedniej komisji SSPŁ lub napisz na adres prezydium@samorzad.p.lodz.pl.
Zdun napisał(a):ja oczekuje lepszej ochrony przyrodyw kontekscie respektowania wszelkich unijnych przepisow
Jak było z obwodnica Augostowa? Ludzie wdychają spaliny w domach, giną w wypadkach a zieloni to popierają bo nie mozna wyciac kilku drzewek bo umrą jakieś robaki i inne zwierzatka.
Obrońcy środowiska utrzymują że nasza planeta jest cudowną samowystarczalną istotą a inżynieria ją zniszczyła.
Spoko, Ty masz swoje info, ja mam swoje :] a poza tym czy tam nie chodzilo o spaliny tylko o grozbe zachwiania stosunkow wodnych w dolinie ?Ta alternatywna droga biegła przez stanowiska bardziej unikatowe, okrążała większość doliny również ją przecinając, co narażało dolinę na więcej spalin, i była sporo dłuższa i droższa.
Zdun napisał(a):A piszac tak tylko dajesz przyklad, ze nie masz pojecia o co w tym wszystkim chodzi
Zdun napisał(a):A wszelkie ulepszenia roznych urzadzen, aby byly mniej szkodliwe dla srodowiska w duzej mierze powoduja rozwoj inzynierii, wiecnie wiem co Ci w tym nie pasuje.
Zdun napisał(a):A co powiesz o bezsensownych decyzjach, które byly i sa podejmowane jak np. betonowanie klifow nadmorskich czy wycinanie drzew wzdluz drog?
Tonik napisał(a):Postaram się znaleźć dokładne źródło "moich" wiadomości . jak znajdę dam linka.
O klifach i drzewach mogę porozmawiać
ale nie tutaj .
bylemTonik napisał(a):A najlepiej wybierz się w okolice (Piękne zapewniam) na wakacje.
manjakMiB napisał(a):A no chociazby to, że ekologia utrudnia życie spowalniając rozwój...
Sytuacja jest chora. Drzewa póki rosną należą do właścicieli dróg, a te - z wyjątkiem nielicznych prywatnych - w ten czy inny sposób ostatecznie są własnością skarbu państwa, czyli naszą wspólną. Ale gdy zostają ścięte, stają się własnością tych, którzy je ścieli. Kogo? Firm prywatnych! - To jest nie do pomyślenia, ale na wycinaniu drzew najwięcej zyskują ci, którzy właśnie wycinają - Wygląda to tak: drogowcy ogłaszają przetarg na wycięcie, załóżmy 70 drzew. Wygrywa oferta za 70 tysięcy, a w rozliczeniu są drzewa. Żeby było ciekawiej, to nie żaden rzeczoznawca ocenia, ile warte jest drzewo, a właściciel firmy prowadzącej wyrąb. Później jeszcze mówią, że na tym stracili, bo część drzew była chora i pozyskane z nich drewno nadaje się tylko na opał. Te drzewa jednak nie są cięte na drobne deseczki, tak jak to się dzieje w przypadku drewna opałowego, lecz w kilkumetrowe bale. Przeciętnie metr sześcienny drewna kosztuje teraz około 60 złotych, ale pozyskanego z drzew szlachetnych, których nie brakuje przy wycinanych alejach, sięga do 250 złotych. Dlatego tartaki na stu i dwustuletnie drzewa, które rosną przy drogach, czekają z otwartymi rękoma.
Tonik napisał(a):Cel budowy drogi w lokalizacji tzw ekologów mógł być co najwy żej związany z cenami działek.
Tonik napisał(a):Tak przynajmniej twierdziła moja rodzina z pod Augustowa ( żadna z lokalizacji nie biegła przez ich działkę ) a do tego tak również twierdzili naukowcy z Ochrony środowiska. Widziałem świetną broszurę z tym związaną.
Tonik napisał(a):Dlaczego np Ekolodzy na kominie elektrowni w Bełchatowie ( w Polsce która od podpisania protokołu z Kioto ograniczyła emisję CO2 o 36%) napisali stop CO2?
A nie w jakiejś Francuskiej elektrowni która dostaje dodatkowe limity na CO2 odbierane właśnie w tym roku przez UE Polsce?
Tonik napisał(a):Bo tu nie chodzi przecież o ekologię.
Tylko o pieniążki.
Tonik napisał(a):Cement na te trzy miliony mieszkań PISU szlag trafił.
Bo łatwiej zamknąć cementownię niż elektrownię.
I cement kupować np z Niemiec.
Tonik napisał(a):Na marginesie tzw stara UE w tym samym czasie co Polska ograniczyła emisję CO2 o 0,6%.
Tonik napisał(a):Ps pracę dyplomową pisałem z dziedziny związanej z ochroną środowiska.
Temat wybrałem sam.
Cheloni napisał(a):Co do robaczków itp. to się nie zgodzę, ponieważ to istotne żyjątka potrzebne chociażby do badań medycznych nad "ludzkimi" (choc nie tylko) chorobami.
Cheloni napisał(a):I nie uważam, że przydrożne drzewa "hamują" brawurowych kierowców.
Cheloni napisał(a):Ogólnie ekologia z inżynierią i przemysłem ma wiele wspólnego: chociażby sprzęt w laboratoriach, PRODUKOWANY w fabrykach, niezastąpiony jak dotad niczym innym.
manjakMiB napisał(a):wiele z tych robaczków zyje tylko po to by banda brodaczy w porozciąganych sweterkach albo nazistów z zielonych mogła się nimi zachwycać. reszta żyje po to by uprzykrzyć życie człowiekowi przez swój obrzydliwy widok bądź też swoją "drapieżność" i "jadowitość".
echelon_ napisał(a):a komary w Afryce?
Cheloni napisał(a):tak na prawde to kazde zyjatko jest potrzebne... j
echelon_ napisał(a):a komary w Afryce?
Zdun napisał(a):a co z tymi Twoimi srajacymi pod oknem psami ?:P wytepic ?:D wszak to szkodniki !!
echelon_ napisał(a):Blondynka?Cheloni napisał(a):tak na prawde to kazde zyjatko jest potrzebne... jechelon_ napisał(a):a komary w Afryce?
prościej się chyba nie da
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość