UWAGA!

Forum zostało zamknięte w 2015 roku i znajdujące się tu informacje są nieaktualne. W zależności od sprawy potrzebne informacje znajdziesz na stronie SSPŁ:


Jeśli nie możesz znaleźć potrzebnej Ci informacji, zwróć się do odpowiedniej komisji SSPŁ lub napisz na adres prezydium@samorzad.p.lodz.pl.

Kuchnia studencka

To wszystko, co nie nadaje się nigdzie indziej.

Kuchnia studencka

Postprzez Tonik » 2007-11-28, 15:32

Podawajcie przepisy na szybkie acz smaczne żarełko.

1
Ryż z chińszczyzną.

Mrożoną chińszczyznę próżymy z wcześniej pociętymi na nieduże kawałki i podsmażonymi kawałkami kurczaczych piersi.
Gotujemy ryż w saszetkach.
Potrawka trafia na ryż.
20 minut.
Palce lizać.
Avatar użytkownika
Tonik
 
Posty: 512
Dołączył(a): 2006-12-20, 12:09
Lokalizacja: absolwent http://www.energetyka-zawodowa.eu

Samorząd Studencki PŁ

Samorząd Studencki PŁ
 

Postprzez stiven666 » 2007-11-28, 17:45

2. kurak z zupą cebulową

W naczyniu żaroodpornym układamy piersi kurczaka/skrzydełka. Posypujemy zupą cebulową z tesco i zalewamy śmietaną 18% żeby przykryło kuraka. Do piekarnika na jakieś 30 min. W międzyczasie ugotować ryż. Wszytko!

Jak ktoś lubi to można kuraka najpierw lekko obsmażyć ew doprawić innymi przyprawami.
Avatar użytkownika
stiven666
 
Posty: 729
Dołączył(a): 2004-05-30, 22:58
Lokalizacja: MITR PŁ

Postprzez stiven666 » 2007-11-28, 17:55

3. Smalec sojowy:

*kostka planty
*0,5 kg cebuli
*pół garści soli
*prawie cała paczka ziół prowansalskich
*garść granulatu sojowego (pojawił się do kupienia w realu w tym miesiącu) ew. kostka sojowa rozbita tłuczkiem na małe kawałki
*kostka rosołowa/vegeta/kucharek

Do gara wrzucić granulat zalać ok 200ml wody wrzucić kostkę. Jak ktoś chce można gotować ale nie trzeba, ważne aby zmiękł.

Cebule obrać i pokroić w tzw. piórka (nie do końca półplasterki). Podsmażyć aż zmięknie. W tym czasie granulat już namiekł. Wrzucamy go wraz plantą solą i ziołami na patelnie. Pichcimy aż odparuje woda.

Po wystygnięciu wkładamy do lodówki.

"Rosołek" powstały z namaczania soi można zamiast wlewania na patelnie wypić albo użyć do ugotowania zupy ;) Proporcje zioła/sól/cebula/planta zależą od indywidualnych potrzeb. Ważne aby ziół było na tyle dużo aby całość nabrała "kolorku" (ja wrzucam ok 10g)
Avatar użytkownika
stiven666
 
Posty: 729
Dołączył(a): 2004-05-30, 22:58
Lokalizacja: MITR PŁ

Postprzez Inka » 2007-11-28, 18:08

szybkie to jedzonko ze słoika, a jak ma być smaczne to koniecznie ten słoik musi być od mamy :lol:
Avatar użytkownika
Inka
 
Posty: 44
Dołączył(a): 2006-01-02, 15:25

Postprzez zajcew » 2007-11-28, 18:54

Tonik zetrzyj trochę imbiru do tego.

Ja dzisiaj sobie lasagne zrobiłem :p
Obrazek
Avatar użytkownika
zajcew
 
Posty: 671
Dołączył(a): 2006-01-27, 18:19
Lokalizacja: Litzmannstadt

Postprzez BOReK » 2007-11-28, 18:55

Ale wydziwiacie, niech was...


Jajecznica:

Na rogrzaną patelnię wrzucamy trochę Planty albo podobnego badziewia, wbijamy trzy lub cztery jajka, solimy i bełtamy. Smażymy do chwili, gdy wszystko się ładnie zetnie (nie za długo, bo będą wióry).
Dla urozmaicenia można najpierw podsmażyć trochę pokrojonej w kostkę kiełbasy, a potem do tego dodać jajka.
Potem bierzemy chleb z masłem (tudzież inne pieczywo, albo i bez) i wcinamy!

Najprostsze, co znam... Znaczy, xle mówię, jest prostszy przepis. Kupujemy Nutellę, bierzemy łyżkę i smacznego XD.
Make it happen...
Avatar użytkownika
BOReK
 
Posty: 262
Dołączył(a): 2005-09-08, 13:17
Lokalizacja: Łódź, ofkoz :P

Postprzez Inka » 2007-11-28, 19:07

Nutella też dobra bo ze słoika :lol:
Avatar użytkownika
Inka
 
Posty: 44
Dołączył(a): 2006-01-02, 15:25

Postprzez Zby1 » 2007-11-28, 19:14

ziemniaczki ze schabowym 25 minut i danie gotowe :)
Piwo stanowi dowód na to, że Bóg kocha nas i pragnie naszej szczęśliwości.
Benjamin Franklin
Avatar użytkownika
Zby1
 
Posty: 190
Dołączył(a): 2006-04-28, 11:50

Postprzez echelon_ » 2007-11-28, 19:34

Chińska na przeciwko akademika: 10-15 minut i można jeść :P

A to dla tych którzy lubią eksperymenty :-)
http://www.joemonster.org/art/6888/Szko ... rzetrwania
Keep trollin' trollin' trollin'...
Avatar użytkownika
echelon_
 
Posty: 3106
Dołączył(a): 2006-08-01, 12:57
Lokalizacja: Drewutnia

Postprzez Pierzchal » 2007-11-29, 0:40

"pomysl na..." winiary i wszystko jasne :) kazde danie max 30 minut roboty a te fixy bardzo dobre sa :)
"My head is for party, my legs are for skating"
Avatar użytkownika
Pierzchal
 
Posty: 233
Dołączył(a): 2007-07-31, 22:28
Lokalizacja: Łódź - Radogoszcz Wsch.

Postprzez Aneta » 2007-11-29, 9:07

BOReK napisał(a):Jajecznica:

Na rogrzaną patelnię wrzucamy trochę Planty albo podobnego badziewia, wbijamy trzy lub cztery jajka, solimy i bełtamy. Smażymy do chwili, gdy wszystko się ładnie zetnie (nie za długo, bo będą wióry).
Dla urozmaicenia można najpierw podsmażyć trochę pokrojonej w kostkę kiełbasy, a potem do tego dodać jajka.
Potem bierzemy chleb z masłem (tudzież inne pieczywo, albo i bez) i wcinamy!

Nie zapominaj o cebulce :)
Avatar użytkownika
Aneta
 
Posty: 735
Dołączył(a): 2007-02-22, 13:24
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Tonik » 2007-11-29, 15:57

Danie œmietnik

Na tłuszczu prózymy chińszczyznę z mrożonki
Potem dokładamy frytek mrożonych :)
Następnie odrobinę pora albo jak kto lubi jak ja to dużo :).
do tego papryka w proszku pepfer warzywko i inne dla smaka.
Na koniec nieduże plasterki szynki.
20 minut.

Najlepiej jak żona nie jeŸdzi w delegacje :)
Potrzyj lampę a wylezie dżin http://www.energetyka-zawodowa.pldla energetyka - linki: prasa organizacje, politechniki, firmy, statystyki, prawo, fora
http://www.goldenline.pl/forum/politechnika-lodzka-weeia/
http://www.krzysiek.informacja.pl/wyklady.html Wykłady z PŁ, AGH, UJ itp - linki
http://www.krzysiek.informacja.pl/wspsp/biomass.html Biomasa i statystyki energetyka
Avatar użytkownika
Tonik
 
Posty: 512
Dołączył(a): 2006-12-20, 12:09
Lokalizacja: absolwent http://www.energetyka-zawodowa.eu

Postprzez zajcew » 2007-11-29, 19:17

Na szybko dobra jest Carbonara:

- makaron, najlepiej grube spaghetti, ale każdy się nada.
- boczek, drobno posiekany , ale z kiełbasą też pójdzie
- mleko
- stary żółty ser
- jajka
(proporcje? ja daję na 2 jajka pół szklanki mleka i 5 dag sera)
- pieprz, sól, czosnek
- opcjonalnie jakieś warywa do przyduszenia z boczkiem (cebula, papryka)

1.Wstawiamy wodę na makaron i wrzucamy makaron jak zaczne się gotować.
2.Starty ser, jajka i mleko mieszamy porządnie w osobnym naczyniu, można już posolić i popieprzyć.
3.Smażymy boczek (opcjonalnie trochę innych warzyw), dorzucamy do tego trochę wyciśniętego czosnku, ale ostrożnie żeby nie przypalić, najleiej jak już boczek będzie dobrze przysmażony na sam koniec.

Kiedy makaron się ugotuje, po oddzedzeniu mieszamy od razu z sosem (2), żeby się lekko ściął (ale nie za mocno). [edit]Można przez chwilę podsmażyć makaron z sosem na patelni, ale jak się zetnie, to już nie będzie to.[/edit] Boczek możemy też wymieszać, albo położyć na makaron na talerzu.

Gotowe - zajęło tyle czasu ile się makaron gotuje.
Ostatnio edytowano 2007-11-30, 11:47 przez zajcew, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Avatar użytkownika
zajcew
 
Posty: 671
Dołączył(a): 2006-01-27, 18:19
Lokalizacja: Litzmannstadt

Postprzez lzk » 2007-11-29, 21:54

Standardowo ryz + sos + paluszki rybne lub cos ze sloika 8) zajmuje od 12 do 40 minut, zalezy jak tani ryz uda sie wyczaic :D
Obrazek
Avatar użytkownika
lzk
 
Posty: 168
Dołączył(a): 2007-09-12, 0:27
Lokalizacja: Opoczno

Postprzez Cheloni » 2007-11-30, 1:33

hm....jak wszyscy:
-ryz+kurczak+sos chinski
-spaghetti+mielone+sos spaghetti
-jajecznica ze wszystkim co sie znajdzie:D

i danie mojego faceta:
-2 jajka,kielbasa,kukurydza,groszek,cebula,czosnek,przyprawy(ilosc wedle uznania);maka,mleko,proszek do pieczenia(proszku odrobine,mleko+maka az utworzy sie geste ciasto)

mieszamy jaja z maka,mlekiem i proszkiem do utworzenia gestej,jednolitej masy. dodajemy reszte skladnikow,mieszamy i wlewamy na rozgrzana patelnie. smazymy z obu stron najlepiej pod pokrywka,potem na talerz i wcinamy z ketchupem :D
Czy wiesz, co masz, czego chcesz, po co przyszedłeś tu...?
Cheloni
 
Posty: 586
Dołączył(a): 2006-09-19, 14:00
Lokalizacja: Piotrków Tryb. // VIII DS

Postprzez BOReK » 2007-11-30, 11:28

Cheloni, czy ten drugi przepis to nie są przypadkiem jakies dziwne naleśniki? :P
Make it happen...
Avatar użytkownika
BOReK
 
Posty: 262
Dołączył(a): 2005-09-08, 13:17
Lokalizacja: Łódź, ofkoz :P

Postprzez Cheloni » 2007-11-30, 14:30

nalesniki...?hm... nie, raczej cos w stylu omleta tylko takiego bardziej "ciastowego" :D :P
wygladem i smakiem nie przypomina nalesnika :D
Czy wiesz, co masz, czego chcesz, po co przyszedłeś tu...?
Cheloni
 
Posty: 586
Dołączył(a): 2006-09-19, 14:00
Lokalizacja: Piotrków Tryb. // VIII DS


Powrót do Hyde Park

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron