Strona 1 z 1

Kuchnia studencka

PostNapisane: 2007-11-28, 15:32
przez Tonik
Podawajcie przepisy na szybkie acz smaczne żarełko.

1
Ryż z chińszczyzną.

Mrożoną chińszczyznę próżymy z wcześniej pociętymi na nieduże kawałki i podsmażonymi kawałkami kurczaczych piersi.
Gotujemy ryż w saszetkach.
Potrawka trafia na ryż.
20 minut.
Palce lizać.

PostNapisane: 2007-11-28, 17:45
przez stiven666
2. kurak z zupą cebulową

W naczyniu żaroodpornym układamy piersi kurczaka/skrzydełka. Posypujemy zupą cebulową z tesco i zalewamy śmietaną 18% żeby przykryło kuraka. Do piekarnika na jakieś 30 min. W międzyczasie ugotować ryż. Wszytko!

Jak ktoś lubi to można kuraka najpierw lekko obsmażyć ew doprawić innymi przyprawami.

PostNapisane: 2007-11-28, 17:55
przez stiven666
3. Smalec sojowy:

*kostka planty
*0,5 kg cebuli
*pół garści soli
*prawie cała paczka ziół prowansalskich
*garść granulatu sojowego (pojawił się do kupienia w realu w tym miesiącu) ew. kostka sojowa rozbita tłuczkiem na małe kawałki
*kostka rosołowa/vegeta/kucharek

Do gara wrzucić granulat zalać ok 200ml wody wrzucić kostkę. Jak ktoś chce można gotować ale nie trzeba, ważne aby zmiękł.

Cebule obrać i pokroić w tzw. piórka (nie do końca półplasterki). Podsmażyć aż zmięknie. W tym czasie granulat już namiekł. Wrzucamy go wraz plantą solą i ziołami na patelnie. Pichcimy aż odparuje woda.

Po wystygnięciu wkładamy do lodówki.

"Rosołek" powstały z namaczania soi można zamiast wlewania na patelnie wypić albo użyć do ugotowania zupy ;) Proporcje zioła/sól/cebula/planta zależą od indywidualnych potrzeb. Ważne aby ziół było na tyle dużo aby całość nabrała "kolorku" (ja wrzucam ok 10g)

PostNapisane: 2007-11-28, 18:08
przez Inka
szybkie to jedzonko ze słoika, a jak ma być smaczne to koniecznie ten słoik musi być od mamy :lol:

PostNapisane: 2007-11-28, 18:54
przez zajcew
Tonik zetrzyj trochę imbiru do tego.

Ja dzisiaj sobie lasagne zrobiłem :p

PostNapisane: 2007-11-28, 18:55
przez BOReK
Ale wydziwiacie, niech was...


Jajecznica:

Na rogrzaną patelnię wrzucamy trochę Planty albo podobnego badziewia, wbijamy trzy lub cztery jajka, solimy i bełtamy. Smażymy do chwili, gdy wszystko się ładnie zetnie (nie za długo, bo będą wióry).
Dla urozmaicenia można najpierw podsmażyć trochę pokrojonej w kostkę kiełbasy, a potem do tego dodać jajka.
Potem bierzemy chleb z masłem (tudzież inne pieczywo, albo i bez) i wcinamy!

Najprostsze, co znam... Znaczy, xle mówię, jest prostszy przepis. Kupujemy Nutellę, bierzemy łyżkę i smacznego XD.

PostNapisane: 2007-11-28, 19:07
przez Inka
Nutella też dobra bo ze słoika :lol:

PostNapisane: 2007-11-28, 19:14
przez Zby1
ziemniaczki ze schabowym 25 minut i danie gotowe :)

PostNapisane: 2007-11-28, 19:34
przez echelon_
Chińska na przeciwko akademika: 10-15 minut i można jeść :P

A to dla tych którzy lubią eksperymenty :-)
http://www.joemonster.org/art/6888/Szko ... rzetrwania

PostNapisane: 2007-11-29, 0:40
przez Pierzchal
"pomysl na..." winiary i wszystko jasne :) kazde danie max 30 minut roboty a te fixy bardzo dobre sa :)

PostNapisane: 2007-11-29, 9:07
przez Aneta
BOReK napisał(a):Jajecznica:

Na rogrzaną patelnię wrzucamy trochę Planty albo podobnego badziewia, wbijamy trzy lub cztery jajka, solimy i bełtamy. Smażymy do chwili, gdy wszystko się ładnie zetnie (nie za długo, bo będą wióry).
Dla urozmaicenia można najpierw podsmażyć trochę pokrojonej w kostkę kiełbasy, a potem do tego dodać jajka.
Potem bierzemy chleb z masłem (tudzież inne pieczywo, albo i bez) i wcinamy!

Nie zapominaj o cebulce :)

PostNapisane: 2007-11-29, 15:57
przez Tonik
Danie œmietnik

Na tłuszczu prózymy chińszczyznę z mrożonki
Potem dokładamy frytek mrożonych :)
Następnie odrobinę pora albo jak kto lubi jak ja to dużo :).
do tego papryka w proszku pepfer warzywko i inne dla smaka.
Na koniec nieduże plasterki szynki.
20 minut.

Najlepiej jak żona nie jeŸdzi w delegacje :)

PostNapisane: 2007-11-29, 19:17
przez zajcew
Na szybko dobra jest Carbonara:

- makaron, najlepiej grube spaghetti, ale każdy się nada.
- boczek, drobno posiekany , ale z kiełbasą też pójdzie
- mleko
- stary żółty ser
- jajka
(proporcje? ja daję na 2 jajka pół szklanki mleka i 5 dag sera)
- pieprz, sól, czosnek
- opcjonalnie jakieś warywa do przyduszenia z boczkiem (cebula, papryka)

1.Wstawiamy wodę na makaron i wrzucamy makaron jak zaczne się gotować.
2.Starty ser, jajka i mleko mieszamy porządnie w osobnym naczyniu, można już posolić i popieprzyć.
3.Smażymy boczek (opcjonalnie trochę innych warzyw), dorzucamy do tego trochę wyciśniętego czosnku, ale ostrożnie żeby nie przypalić, najleiej jak już boczek będzie dobrze przysmażony na sam koniec.

Kiedy makaron się ugotuje, po oddzedzeniu mieszamy od razu z sosem (2), żeby się lekko ściął (ale nie za mocno). [edit]Można przez chwilę podsmażyć makaron z sosem na patelni, ale jak się zetnie, to już nie będzie to.[/edit] Boczek możemy też wymieszać, albo położyć na makaron na talerzu.

Gotowe - zajęło tyle czasu ile się makaron gotuje.

PostNapisane: 2007-11-29, 21:54
przez lzk
Standardowo ryz + sos + paluszki rybne lub cos ze sloika 8) zajmuje od 12 do 40 minut, zalezy jak tani ryz uda sie wyczaic :D

PostNapisane: 2007-11-30, 1:33
przez Cheloni
hm....jak wszyscy:
-ryz+kurczak+sos chinski
-spaghetti+mielone+sos spaghetti
-jajecznica ze wszystkim co sie znajdzie:D

i danie mojego faceta:
-2 jajka,kielbasa,kukurydza,groszek,cebula,czosnek,przyprawy(ilosc wedle uznania);maka,mleko,proszek do pieczenia(proszku odrobine,mleko+maka az utworzy sie geste ciasto)

mieszamy jaja z maka,mlekiem i proszkiem do utworzenia gestej,jednolitej masy. dodajemy reszte skladnikow,mieszamy i wlewamy na rozgrzana patelnie. smazymy z obu stron najlepiej pod pokrywka,potem na talerz i wcinamy z ketchupem :D

PostNapisane: 2007-11-30, 11:28
przez BOReK
Cheloni, czy ten drugi przepis to nie są przypadkiem jakies dziwne naleśniki? :P

PostNapisane: 2007-11-30, 14:30
przez Cheloni
nalesniki...?hm... nie, raczej cos w stylu omleta tylko takiego bardziej "ciastowego" :D :P
wygladem i smakiem nie przypomina nalesnika :D