przez Ad@m » 2015-04-01, 23:03
Kolego, to nie działa w ten sposób. Nie jest tak, że masz z góry ustaloną liczbę punktów na całe życie i nie możesz tej liczby przekroczyć. Jeżeli studiujesz równocześnie dwa kierunki, to za drugi musisz płacić. Podobnie jeśli skończyłeś studia I stopnia i chcesz iść na inny kierunek studiów I stopnia. Wtedy płacisz. Jeżeli rezygnujesz ze studiów przez obroną, to możesz nadal bezpłatnie studiować. Nikt Ci nic nie naliczy, bo zdobyłeś na innym kierunku 30 punktów.
Przepis o ograniczonej ilości punktów w trakcie studiów istnieje, ale dotyczy jednego, studiowanego przez daną osobę kierunku. Na studiach inżynierskich, zaplanowane jest 210 punktów. Można zdobyć bodaj 30 punktów więcej, niż przewiduje to program (przynajmniej u mnie tak było) aby nie musieć za nie płacić. Po przekroczeniu 240 punktów, za każdy kolejny trzeba płacić po 55zł. Dotyczy to osób, które studiują w ramach indywidualnego planu studiów. Wtedy można bez ograniczeń dobierać sobie przedmioty. Dzięki temu, miałem sytuację że w jednym semestrze miałem tylko 12 punktów do zdobycia, bo musiałem zbić nadmiar punktów do bezpłatnego pułapu.