Drogi samorządzie, Koleżanki i Koledzy studenci!
Dopiero dzisiaj znalazłem ten temat. Przeczytałem projekt regulaminu w pierwszym poście, a później cały wątek. Niestety muszę podzielić się z wami kilkoma krytycznymi uwagami

Na wstępie jedna uwaga do Daniela: podpinaj najnowsze wersje regulaminu do pierwszej wiadomości w tym temacie. Po przeczytaniu wszystkich wiadomości znalazłem nowy regulamin który ponownie musiałem przeczytać...
3. 1. 9. Ukazywać korespondencję prywatną z forum lub wewnętrznych portali Politechniki Łódzkiej bez zgody jej autora.
Jak wcześniej zauważył jeden kolega, punkt tego regulaminu ogranicza nasze prawa. Korespondencja stanowi własność adresata i może on nią rozporządzać wedle uznania. Jeśli chodzi o kulturę i przyzwoitość to uwaga ta jest nie na miejscu. Po pierwsze nadawca jest świadomy do kogo oraz co wysyła, a po drugie nie możemy zakładać że użytkownicy forum są niedojrzali bądź nieprzyzwoici. Osobiście mnie to uraziło.
Jeśli chodzi o opisany przypadek skrajny. Dokładnie taka sytuacja (opisałem pewną trudną sytuację życiową) spotkała mnie ze strony samorządu. List który był skierowany tylko do WRSu, został przedstawiony bez mojej wiedzy i zgody dziekanatowi. Czułem się z tego powodu zażenowany, ale że zawsze zastanawiam się nad tym co piszę, treść listu nie wpłynęła na podjęte później decyzje.
Jeżeli punkt ten ma chronić wyłącznie osoby o niewyparzonym języku, to jestem temu przeciwny. Ufam w przyzwoitość studentów, dziwne że samorząd nie.
3. 2. 1. 4. Upewnić się, że podobny temat nie był już poruszany na forum przy użyciu opcji Szukaj.
Opcja szukaj na forum nie działa o czym już pisałem. Ale to nie powód aby znieść ten punkt z regulamin, mamy przeto Google...
A tak na serio, powyższy punkt regulaminu jest całkiem nieprzemyślany. Tak samo jak wymuszanie zmian hasła w WPK, albo zakaz używania jednorazówek. Przerabiałem ten punkt niejednokrotnie w praktyce.
Argumenty przeciw:
1. Umiera życie na forum. Starzy użytkownicy nie odpisują na wiadomości, albo wklejają cytat "użyj opcji szukaj".
2. Znalezienie informacji w gąszczu starych wiadomości trwa znacznie dłużej niż wysłanie pytania i otrzymanie odpowiedzi od innego użytkownika.
3. Informacje w archiwum często są nieaktualne.
4. Odbiera się nowym użytkownikom możliwość aktywnego korzystania z forum.
5. Forum powinno służyć do dyskusji, a nie jako FAQ.
Znajdzie się jeszcze kilka argumentów, ale już chyba wystarczy, więc przejdę do argumentów "za"
Argumenty za:
1. Starzy użytkownicy zachowają swój status na forum.
2. Jest mniej tematów które trzeba przeczytać.
4. 1. 4. Wszelkie animacje są zabronione.
4. 1. 5. Nie wolno korzystać z emblematu, którego autorem jest inny użytkownik.
Animacje uatrakcyjniają treści, niekiedy są zabawne i stanowią część kultury forum. Jeśli nie przeszkadzają swoim rozmiarem to nie wiem czemu je zabraniać?
Jeśli chodzi o pochodzenie "emblematów" to trzeba wziąć poprawkę na to, że większość użytkowników korzysta z grafik znalezionych w sieci. Trudno jest ustalić prawdziwego autora. Nie sądzę, aby samorząd posiadał odpowiednie narzędzia i procedury na to pozwalające. Jeśli dwie osoby wyrażą pogląd, że grafika należy do nic, to komu uwierzy samorząd? Punkt ten powinien jak najszybciej zniknąć z regulaminu bo nie ma szans na realizację.
5. 6. Administracja zastrzega sobie także prawo wydania powyższych informacji na wniosek Komisji Dyscyplinarnej.
Zgodnie z wytycznymi Komisji Europejskiej adres IP to takie same dane osobowe jak adres zamieszkania. Sądy interpretują to również jednoznacznie. Nie wolno przekazywać nikomu danych osobowych bez zgody zainteresowanego, chyba że na wniosek prokuratura. O ile wiem Komisja Dyscyplinarna nie posiada takich uprawnień, więc punkt ten jest niezgodny z prawem, a osoba która dopuściła by się takiego czynu może być pociągnięta do odpowiedzialności karnej. Strasznie to poważne, więc krótko: Konsekwencje jakie może ponieść niesforny użytkownik forum do tych jakie może ponieść administrator udostępniający dane KD to pikuś

Wystarczający jest fakt, że na forum obowiązują przepisy prawa.
I jeszcze kilka uwag ogólnych:
Regulamin nie jest napisany "prawniczym bełkotem" i widać, że ten kto go tworzył nie ma w tym dużego doświadczenia, ale się starał. Wygląda raczej na rys tego, co w regulaminie mogłoby być ujęte. Niestety jest zbyt szczegółowy. Autor próbował usankcjonować w nim wszystkie "niepoprawne" działania użytkowników. Dobrze przeredagowany, mógłby zmieścić się na jednej, góra dwóch stronach. Jeśli ktoś z samorządu jest zainteresowany pomocą, chętnie pomogę w jego poprawie, bądź napisaniu nowsze wersji.
Nie mów wszystkiego co wiesz, ale wiedz zawsze co mówisz.